Projektopgave om hooliganisme

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 9. klasse
  • Projektopgaven i 9. kl. FP9
  • 12
  • 20
  • 7639
  • PDF

Projektopgave om hooliganisme

9. klasses projektopgave om hooliganisme.

Indledning

Via forskellige samfundsfaglige teorier og analyser af fodboldsupportere og mere konkret hooligans, vil jeg i følgende opgave forsøge at give svar på hvad ”Homo Fanaticus” er. Jeg vil også analysere Nick Hornbys ”Fever Pitch”, for så at komme frem til hvilke problemer der opstår gennem disse grupper, men også de gode sider ved fodboldsupportere. Identitetsdannelsen, som i samspil med flere teorier er med til at skabe disse meget tætte små fællesskaber. Samtidig vil jeg definere de forskellige fodboldsupportertyper, og redegøre for hooliganismens historie op gennem tiden.

Indhold

De 5 fodboldsupportertyper 2
”Homo Fanaticus” 3
Hooliganismens historie i England 3
De forskellige typer af hooligans 5
En gennemsnits hooligan 7
Fever Pitch, Nick Hornby 11
Løsninger og problemer 15
Konklusion 17
Litteraturliste 18
Kildekritik 19

Uddrag

De 5 fodboldsupportertyper

For at få et bedre overblik over de forskellige fodboldsupportere kommer der her en inddeling af de forskellige typer af tilskuere som kommer til kampene:
Først har vi den gruppe vi kalder den nydende gruppe. De kommer for at se underholdende og god fodbold, og mener ikke at det er deres ansvar at skabe stemningen på stadion. De er glade for stemningen, eftersom at den er med til at gøre deres oplevelse bedre, men gør ikke selv en aktiv indsats for at skabe denne stemning. Denne gruppes gennemsnitsalder er oppe i 30'erne og de er ikke til at finde i midten af de højtråbende grupper på stadion. De er til gengæld meget tit medlemmer af deres respektive klubber, dog uden at være afhængige af hvordan deres hold klarer det. De bruger fodbolden som et middel til at stresse af og få lidt kulør på en ellers hård hverdag.
Dernæst kommer den akademiske gruppe. Denne gruppe er bygget op om unge på videregående uddannelser. De kommer på stadion for at se god fodbold, og samtidig for at være med til at skabe en god stemning. Dog betyder fodbolden udenfor banen ikke særlig meget for dem, og de er meget distancerede til fodbolden. De er samtidig med til mange kampe og nyder at lære nogle af de andre supportere at kende.
Medløberne er den gruppe som har den yngste gennemsnitsalder. Dette er som regel unge/børn på 13-15 års alderen, der specielt er med for stemningens skyld. De er aktivt med til at skabe stemning på stadion. Dette er dog den mest overfladiske af de forskellige supportergrupper. De er stadig i en ...

---

Hooliganismens historie i England
England er moderland for fodbolden og det er derfor også her hooliganismen startede. I starten af 1960'erne begyndte kampene at ligne dem vi kender i dag, men man har sporet kampe helt tilbage til det 1880'erne. Dog allerede helt tilbage i middel alderen var en anden form for fodbold opfundet. Her sparkede man rundt med en griseblære på den lokale mark. Her var der dog ingen regler og alle kneb var tillad. Her var det normalt at sparke og slå hinanden, og sås som en nem måde for et oprør at starte på. Det blev derfor forbudt af kong Edward 2, og næste gang man hørte om optøjer til fodbold, var i 1880. Her var det dog ikke helt som vi kender det i dag, men en kamp hvor spillere og dommere blev stukket med grene, sparket og slået til, og spyttet på. Der blev tilmed kastet med sten.
Mellem de to verdenskrige var der ikke meget fokus på hooliganismen, og det er først i starten af 1960'erne at hooliganismen i England begyndte at eskalere. Hvor fodbolden før i tiden havde været et sted, hvor englænderne kunne vise deres civiliserede natur frem, blev dette nu ødelagt af fans. I... Køb adgang for at læse mere

Projektopgave om hooliganisme

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.