Projektopgave om Nobels Fredspris

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 9. klasse
  • Projektopgaven i 9. kl. FP9
  • 10
  • 11
  • 2331
  • PDF

Projektopgave om Nobels Fredspris

9. klasses projektopgave om Nobels Fredspris. Overemne: "Livet".

Problemformulering
Vi undrer os over, hvad Nobels Fredsprismodtagerne gør for at vinde den prestigefyldte pris.

Vi vil i vores projektopgave finde ud af, hvorfor man i starten af 1900-tallet havde brug for en fredspris.

Desuden vil vi også undersøge konflikten mellem Norge og Kina som Liu Xiaobo, der har vundet Nobels Fredsprisen i år, har været grund i.

Indhold

Godkendelse af projektopgaven
Alfred Nobels historie
Alfred Nobel – den største
Liu Xiaobo
Kina-Norge krisen
Prisuddelingen
Nominering
Beskrivelse af kreativ del
Konklusion
Litteraturliste

Uddrag

Begrundelse af valgt emne:
Vi har valgt Nobels Fredspris fordi vi mener, at mange af de største mennesker har vundet denne pris, fordi de har gjort en forskel I verdenen. Vi synes det er et rigtigt spændende em-ne, da vi ikke ved så meget om det, endnu. Vi kunne godt tænke os at gå i dybden med No-bels Fredspris, og de personer der han vundet prisen.

Alfred Nobels historie
Den 21. oktober 1833 blev Alfred Bernhard Nobel født i det centrale Stockholm. Faderen Imma-nuel Nobel var bygningskonstruktør og tjente meget godt, så de levede meget godt og trygt i Stockholm. Men efter utrolige mange uheld, som for eksempel brand og arbejdsskader, erklærede Immanuel sig selv konkurs, og flyttede så til en lille lejlighed på Norrlandsgatan 11. Det var her Alfred var født. Alfred voksede op i fattige omgivelser, det var ikke altid de kunne få ordentligt mad på bordet, gode senge og nyt tøj. Faderen var flyttet til Rusland får at tjene penge, i mens Alfreds mor, Andrietta Nobel, skulle passe og forsørge Alfred og hans to brødre Ludvig og Robert. På grund af de dårlige omgivelser, blev Alfred ofte syg, det betød at han ikke kunne komme ud blandt de andre drenge, men i stedet for brugte mere tid på at læse bøger.

I 1842 kunne Andrietta og hendes tre sønner flytte til Skt. Petersborg, eftersom Alfreds far havde fået nogle gode kontakter, og igen kunne forsørge sin familie. I Stockholm havde de tre brødre ikke gået særligt meget i skole, da der ikke var penge til det, men nu kunne de endeligt få ordentlig undervisning i Skt. Petersborg. Immanuel hyrede nogle af de bedste private lærere til at undervise dem i matematik, sprog, naturvidenskab, litteratur, kunst og poesi. De tre drenge fik også altid at vide, at der ikke fandtes nogen grænse for den menneskelige kundskabs formåen.

Alfred og hans brødre Ludvig og Robert fortsatte hvor deres far slap. De arbejdede i landminer, som deres far gjorde i Rusland, og forsøgte også på noget, hvor faderen måtte give op. Nemlig at have mulighed for at bruge nitroglycerin i søminer. Efter noget tid kunne han demonstrere kraf-ten ved nitroglycerin, og det overraskede militæret. De mente at sprængstoffet var alt for kraftigt til at kunne bruges i krig.

I 1865 kunne Nobel starte et firma i Vinterviken, men under mange hårde sikkerhedsregler fra staten. Efterspørgselsen på sprængolien steg stadig, og de skulle arbejde meget hurtigt i Vinter-viken, for at kunne tilfredsstille deres kunder. Senere flyttede de til New York, for at kunne starte en fabrik. Desværre var der mange problemer, da Nobel kom til New York, fik han et brev... Køb adgang for at læse mere

Projektopgave om Nobels Fredspris

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.