Rapport om kroppen og sundhed

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 9. klasse
  • Biologi FSA
  • 12
  • 9
  • 2376
  • PDF

Rapport om kroppen og sundhed

Dybdegående rapport, hvor jeg bl.a. giver en beskrivelse af kroppen, dens organer og deres funktioner.
Derudover indeholder opgaven også eksempler på forskellige livsstilssygdomme.
Jeg sætter også fokus på sundhed, og på hvad vores livsstil gør ved vores krop.

Indhold

• Respiration

• Fordøjelsen

• Kulhydrater

• Proteiner

• Fedt

• Vitaminer og mineraler

• Hjernen

• Nervesystemet

• Hormoner

• Kroppens vigtigste organer/muskler

• Blodets kredsløb

• Livsstilssygdomme

• Kost og motionsråd

• Kort sammenslutning

Uddrag

Fordøjelsen:
Maden vi spiser, skal bruges til byggesten i kroppen, men inden den kan det skal den først fordøjes, det sker på vejen ned gennem vores fordøjelsessystem.
Først bliver maden findelt i munden og nedbrydningen af kulhydrater begynder ved hjælp af enzymer fra spyttet, som kommer fra bugspytkirtlerne.
I maven tilsættes mavesyre (HCl), som dræber skadelige bakterier fra maden. Enzymerne begynder så at nedbryde proteinerne.
Når maden så er nedbrudt nok i maven, bliver den ledt ud i tolvfingertarmen i små portioner.
Fra galdeblæren tilsættes galde, som slår fedtstofferne i stykker, så enzymerne bedre kan nedbryde dem.
Fra bugspytkirtlen tilsættes enzymer, som så færdiggøre nedbrydningen af kulhydraterne, proteinerne og fedtstofferne.
Maden befinder sig nu i tyndtarmen. Kulhydraterne er nu nedbrudt til glukose, proteinerne til aminosyre, og fedtstofferne er nedbrudt til fedtsyre og glycerol.
De brugbare dele optages nu i kroppen gennem tarmvæggen.
Resterne, der ikke kan bruges, ledes nu ud som affaldsstoffer/afføring.
Under fordøjelsen tilføres der vand i form af spyt, mavesyre, galde og tarmvæske. Tilsammen tilføres der ca. 9 liter i hele fordøjelsessystemet... Køb adgang for at læse mere

Rapport om kroppen og sundhed

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af denne Webbog.