Rapport om Vand og tidevand

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
  • Folkeskole 9. klasse
  • Fysik/kemi FSA, Biologi FSA, Geografi FSA
  • 12
  • 7
  • 1377
  • PDF

Redegørelse: Rapport om Vand og tidevand

Jeg undersøger tidevandets indflydelse på plante- og dyrearter. Jeg redegør også for de fysiske processer, der er årsag til tidevandet.

Lærers kommentar

Flot

Elevens kommentar

Opgaven er en tværfaglig opgave og indeholder både biologi, geografi og fysik.

Indhold

Tidevand s. 3
Tidejord og luft s. 3
Spring- og nipflod s. 4
Tidevand i praksis s. 4
Planterne i vadehavet s. 5
Dyrene i vadehavet s. 5
Fundy-bugten s. 6
Erhverv s. 6
Kilder s. 7

Uddrag

Tidevand er vandstandens stigning og fald i en periode på 12 timer og 25 minutter. Når vandet stiger kaldes det flod og når vandet falder, hedder det ebbe. Tidevandet forsages af månens tiltrækningskraft, der ”trækker” vandet til sig. Derfor kommer der en tidevandsbølge, der følger månens position rundt om jorden. Samtidig vil der på den anden side af jorden også komme en tidevandsbølge. Denne tidevandsbølge opstår pga. jordens centrifugalkraft og tyngdekraft, der skaber bølgen for at jorden ikke får ”overbalance”, eftersom der ville være ubalance, hvis der kun var en tidevandsbølge.
Eftersom jorden drejer en gang om sig selv på et døgn, kan man regne ud, at der vil være 2 tidevandsbølger pr. døgn. Dvs. at der er ca. 12 timer, 12 timer og 25 minutter for at være præcis, mellem højvande og højvande og det samme er gældende for lavvande og lavvande. Derfor kan man regne ud, at der er ca. 6 timer mellem højvande og lavvande... Køb adgang for at læse mere

Rapport om Vand og tidevand

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.