Romananalyse - Model til analyse af romaner i Dansk

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk. Et Guld-produkt er et produkt, som er udarbejdet til Skolehjælpen.dk af fagligt dygtige undervisere og studerende. Skolehjælpen.dk markerer ekstra gode produkter med mærkatet Guld-produkt.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Dansk FP9
 • Godkendt
 • 8
 • 2346
 • PDF

Analysemodel: Romananalyse - Model til analyse af romaner i Dansk

Trin for trin model til hvordan man skriver en romananalyse. Vejledningen er udarbejdet af Skolehjælpen.dk.

Analysemodellen beskriver, hvordan du skal bygge din romananalyse op og hvilke elementer den skal indeholde.

Stikord: Indledning, resume, tid, miljø, personkarakteristik, fortællersynsvinkel, komposition og handling, sprog, tema, budskab, perspektivering, vurdering.

Indhold

Kort om romananalyse 1
Komposition 2
Indledningen 2
Præsentation af værket 3
Analyse 4
Berettermodellen 4
Personkarakteristik 5
Fortællersynsvinklen 5
Sprog og generelle litterære virkemidler 5
Fortolkning 6
Tema 6
Budskab 7
Perspektivering 7
Afsluttende bemærkninger 7
Tjekliste 8

Uddrag

Kort om romananalyse
Når der ønskes en analyse af en roman, eller typisk et uddrag af en roman, er det ofte formuleret som: ”der ønskes en analyse og fortolkning af ...”. Med dette menes en præsentation af den pågældende roman (indledning samt et kort resumé) analyse af denne, fortolkning af denne samt eventuelt en perspektivering til lignende romaner eller temaer.

Når man skal lave en romananalyse, kan det sammenlignes med et puslespil, hvor man i analysen finder frem til forskellige brikker, som alle er med til at danne det overordnede billede. Når alle brikkerne er samlet, 'hæver' man sig over dette niveau og fortolker, hvad det overordnede billede forestiller. På denne måde bidrager de små brikker (analysen) alle til det overordnede billede, som danner baggrunden for fortolkningen... Køb adgang for at læse mere

Romananalyse - Model til analyse af romaner i Dansk

[180]
Bedømmelser
 • 25-11-2009
  Rigtig god Analysemodel. Giver en idé til både den, der ikke ved hvor eller hvordan man starter en romananalyse, og giver inspiration til den, der er i tvivl om de mangler noget til den romananalyse, de allerede har lavet. Let at forstå, og den giver gode råd, man kan bruge til noget!
 • 25-12-2010
  a. Godt ved opgaven: Opgaven er meget god, fordi man har alle tekniske udtryk samlet, så man ikke går glip af noget. (glemmer noget) b. Berettermodel og fortællersynsvinkel, men særlig tjeklisten. c. Ja kilder for at hente yderligere inspiration.
 • 19-03-2015
  Bedømt af Elev i 8. klasse
  at man kan få hjælp til en aflevering, man har svært ved. det hele ?? ikke rigtig
 • 14-12-2014
  Bedømt af Elev i 10. klasse
  Super god og til stor hjælp! Den er delt op og overskuelig og nem at finde rundt i.