Sammenligning af "Ørneflugt" og "Den Grimme Ælling"

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.
 • Folkeskole 9. klasse
 • Dansk FSA
 • 12
 • 1
 • 705
 • PDF

Eventyranalyse: Sammenligning af "Ørneflugt" og "Den Grimme Ælling"

Opgaven indeholder en gennemgang af "Ørneflugt" af Henrik Pontoppidan fra 1912 og "Den Grimme Ælling" af H.C. Andersen fra 1844 med sammenligning og afdækning af de forskelle, der befinder sig mellem disse.

Elevens kommentar

Jeg fik ros for min rigtighed og forståelse for krøniken og eventyret om Den Grimme Ælling, derfor fik jeg et 12-tal for denne lille opgave. Det er ikke svar på opgaverne, men en god hjælp, hvis man har svært ved at forstå den. Opgaven kommer godt omkring krøniken Ørneflugt. Opgaven er oprindeligt fra "Realiteternes Verden", hvortil der er 6 underopgaver. Opgaven kan bruges som en hjælpende hånd til spørgsmålene.

Skolehjælpen.dk's kommentar

En fin lille sammenligning af "Ørneflugt" og "Den grimme ælling". Den viser hvordan man på en god måde kan sammenligne to tekster.

Indhold

Analyse af Ørneflugt
Sammenligning mellem Ørneflugt og Den Grimme Ælling
- I ”den grimme Ælling”
- I ”Ørneflugt”
Modsætninger

Uddrag

I ”den grimme ælling” bliver den fra den er født (som den sidste af flokken) set som den store, stygge og som den anderledes. Den passer ikke til. De andre ænder ser den som den grimme og stygge, så de gør nar af den og så bliver det kun værre. Den bliver jaget af dem alle sammen og bidt og hønsene hugger i den.
Til sidst kan den selv se, at den var styg. Så den flygter væk fra mosen ned til et lille bondehus. Så snakker den med dyrene dér og siger den vil væk, ud i verden. Den bliver overset af de andre pga. sin grimhed. En ser den nogle store flotte fugle, som han misunder.
Efter en hård vinter, fryser han fast i isen. Men da bondemanden slår hul på isen, bliver den livet op af konen. Den frygter dem og for ud af huset. Så bliver det forår og den spejler sig i det klare... Køb adgang for at læse mere

Sammenligning af "Ørneflugt" og "Den Grimme Ælling"

[12]
Bedømmelser
 • 03-05-2014
  Jeg havde virkelig brug for noget hjælp, da jeg skal op til årsprøve i dansk. Det gav mig hjælp til at forstå de to tekster bedre. sammenligningen mellem ørneflugt og den grimme ælling var det der hjalp mig mest.
 • 13-12-2011
  En god analyse og fortolkning, som viser forskellene og lighederne mellem de to historier, dog mangler der noget om kompositionen, men der er næsten ingen fejl i teksten
 • 20-04-2015
  god fejba dfjla fdjalfnalknd fdkaj
 • 11-05-2014
  super godddddddddddd