Solstrålen af Juliane Preisler

Se flere bedømmelser 5,43 5,43 5,43 5,43 5,43 5,43 (7 bedømmelser)
Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Skolehjælpen.dk.

Uddannelse

Folkeskole 10. klasse

Fag

Dansk FS10

Karakter

12

Antal sider

3

Antal ord

1379

Filformat

PDF

Novelleanalyse: Solstrålen af Juliane Preisler

Litterær analyse af novellen 'Solstrålen', skrevet af Juliane Preisler. Indeholder et referat, en gennemført analyse og perspektivering til 'Dolken' af Tove Ditlevsen. I analysen har der været fokus på det psykologiske aspekt i novellen.

Opgaven blev skrevet i 10. klasse på en gymnasieforberedende efterskole. Normalt har man ikke litterære artikler i 10 klasse.

Lærers kommentar
Aldeles udemærket, næsten ingen mangler. Kommateringen kan forbedres enkelte steder.

Uddrag
"I en tid hvor unge ser sig selv som det vigtigste i verden, hvor egoismen hersker i vore indre, og hvor selvoptagethed ikke længere betragtes som negativt, tvinger den os til at se forbi vores egen næsetip og sætte os selv til side, idet vi lever os ind i nye, forunderlige univers.

Der er ingen tvivl om at vi ved at tage en pause fra den moderne verdens pulserende realitet, kan belæres omkring både samfundet og os selv gennem litteratur. Noget af det sundeste for et menneske er at blive tvunget ind i en andens tankespind og opleve livet fra hans/hendes vinkel.

Novellen vi har beskæftiget os med, er på mange måder belærende, og især dens skildring af faderen og sønnens forhold giver stof til eftertanke.

Juliane Preisler har uden tvivl haft psykologiske perspektiver med i tankerne, da hun skrev Solstrålen, og berettede om forholdet mellem far og søn i en alkoholiseret familie. Dette forhold vil desuden være en vigtig del af fokus i denne analyse."... [læs mere nu]