Afgangsprøver

Bliv klar til afgangsprøverne. Få den bedste hjælp til prøverne med Skolehjælpen.

Skolehjælpen har lavet vejledninger til afgangsprøverne, som hjælper dig med at få styr på alle de typer af opgaver, som du skal kunne løse til de skriftlige og mundtlige afgangsprøver i 9. og 10. klasse.

Vi guider dig i din forberedelse, og du får masser af gode råd til at komme igennem afgangsprøven med et godt resultat!

Få hjælp til din afgangsprøve nu

Med Skolehjælpen kan du enkelt og effektivt forberede dig til afgangsprøverne i 9. og 10. klasse.

Vælg dit fag herunder og kom igang med din eksamensforberedelse:

Dansk afgangsprøve

Matematik afgangsprøve

Engelsk afgangsprøve

Tysk afgangsprøve

Fransk afgangsprøve

Hvad er afgangsprøver?

Afgangsprøverne i 9. og 10. klasse fungerer som en eksamen, for at teste elevernes faglige kunnen.

I slutningen af 9. klasse i folkeskolen, skal du deltage i afgangsprøverne. Det er disse afgangsprøver, som skal være med til at vurdere dit faglige niveau, hvis du vælger at gå videre på en ungdomsuddannelse. Mange elever mener, at de ikke behøver at præstere deres bedste til afgangsprøverne, fordi deres karaktergennemsnit ikke har direkte betydning for, hvorvidt de bliver optaget på en ungdomsuddannelse efter folkeskolen.

Det er på det stærkeste anbefalet, at du forbereder dig godt til dine afgangsprøver i folkeskolen, da det er den eneste chance du får, for at øve dig til en eksamen, før du går videre på gymnasiet, hvor eksamen virkelig gælder.

I 10. klasse er afgangsprøverne ikke obligatoriske, men anbefales, at man deltager i dem, for at kunne give et godt indtryk til ungdomsuddannelsen, som man gerne vil ind på året efter.

Hvilke fag skal jeg op i?

Der er forskel på afgangsprøverne i 9. og 10. klasse.

Vil du vide hvilke fag, du skal/kan komme til afgangsprøve i, kan du læse mere herunder:

I 9. klasse skal du op til følgende prøver:

AfgangsprøveDatoVejledning
Skriftlig Dansk FP92. & 4. maj 2022Skriftlig Dansk
Skriftlig Matematik FP93. maj 2022 
Mundtlig Dansk23. maj - 22. juni 2022Mundtlig Dansk
Mundtlig Engelsk23. maj - 22. juni 2022Mundtlig Engelsk
Mundtlig Fysik/Kemi23. maj - 22. juni 2022 

I 9. klasse skal hver elev skal op til fem bundne prøver. Disse prøver består af skriftlig og mundtlig eksamen i dansk samt en prøve matematik, engelsk og fysik/kemi.

I 10. klasse skal du op til følgende prøver:

AfgangsprøveDatoVejledning
Skriftlig Dansk FP102. maj 2022Skriftlig Dansk
Skriftlig Matematik  FP103. maj 2022 
Skriftlig Engelsk FP105. maj 2022Skriftlig Engelsk
Skriftlig Tysk  FP106. maj 2022 
Skriftlig Fransk  FP109. maj 2022 
Mundtlig Dansk23. maj - 22. juni 2022Mundtlig Dansk
Mundtlig Matematik23. maj - 22. juni 2022 
Mundtlig Engelsk23. maj - 22. juni 2022Mundtlig Engelsk
Mundtlig Fysik/Kemi23. maj - 22. juni 2022 
Mundtlig Tysk23. maj - 22. juni 2022Mundtlig Tysk
Mundtlig Fransk22. maj - 22. juni 2022 

I 10. klasse er det frivilligt om du vil gå op til prøverne. Hvis du har planer om at læse videre på HF efter 10. klasse, er det et krav, at du har været til prøve i skriftlig og mundtlig dansk, engelsk og matematik i 10. klasse.

Sådan forbereder du dig bedst muligt til afgangsprøverne

Afgangsprøverne er den første ”rigtige” eksamen, som du skal til, i dit lange uddannelsesforløb, og derfor er det vigtigt, at du tager dem seriøst og forbereder dig så godt som overhovedet muligt. Karaktermæssigt er det ikke altafgørende for din fremtid, men en god oplevelse til afgangsprøverne kan gøre, at dine karakterer i eksamener fremover bliver højere.

På Skolehjælpen.dk, har vi lavet en dybdegående sektion til elever, der skal til afgangsprøven, så du kan blive parat til eksamensdagen.

Den mest optimale måde at forberede sig på, er at undersøge og besvare tidligere eksamensopgaver, så du får en fornemmelse af, hvad du kan forvente til de skriftlige eksamener.

Vi har lavet dybdegående vejledninger til alle de fag, som du har mulighed for at skulle aflægge prøve i. I disse vejledninger kan du finde gode råd til forberedelse, hjælp til opsætning af din opgave og svar på, hvordan lærer og censor bedømmer din opgave til eksamen.

Vælg dit fag ovenover og kom i gang med det samme!

5 gode råd til afgangsprøverne

Her får du 5 hurtige og konkrete råd til afgangsprøverne, så du undgår at blive nervøs i dagene op til prøverne.

Råd 1: Lav eksamenslæsning sammen

Hvis du har svært ved et eller flere emner, eller blot har behov for at diskutere jeres pensum, så lav en aftale med en lille gruppe om at I laver eksamenslæsning sammen. Det kan dulme nerverne meget og give forfriskende ny viden, hvis dine klassekammerater ser emnet fra en anden vinkel end du.

Råd 2: Tjek dine gamle opgaver igennem

I dine gamle opgaver kan du se, hvilke kommentarer du har fået fra dine lærere. Skriver de alle sammen, at du har en anelse for mange kommafejl, så skal du nok arbejde på din tegnsætning. Ved at se på dine tidligere opgaver, kan du hurtig se hvilke fejl, som går igen, og som du gerne skulle undgå at lave til de skriftlige afgangsprøver.

Råd 3: Tænk dig om til den mundtlige eksamen

Til den mundtlige eksamen hjælper det aldrig, hvis du besvarer et spørgsmål med ”øhh”. Vent derimod nogle sekunder og tænk det igennem i hovedet, så finder du ofte sammenhængen, og undgår at besvare spørgsmål med tankelyde og ”det ved jeg ikke. ”

Ligeledes, hvis du er nervøs til den mundtlige eksamen, så sig det til censor og lærer. De har siddet i situationen mange gange før, og tager gerne ekstra hensyn til dig, hvis de kan se, at der er et behov for det.

Råd 4: Fyr dine pointer af først

Hvis du har for meget materiale med ind til den mundtlige afgangsprøve, så lad vær med at gå i dybden med irrelevante ting. Brug i stedet tiden på at pointere de mest væsentlige punkter i dit materiale.

Råd 5: Brug din læseferie fornuftigt

Rigtig mange elever sidder dagen før eksamen og søger på Google, fordi de ikke har anvendt deres tid korrekt. Jo, du må naturligvis gerne tage en dag eller to, hvor du slapper af og hænger ud med dine venner, men en læseferie er læseferie. Formålet er ikke, at du skal slappe af, men derimod at læse op på dit materiale og læse eksamensvejledninger, så du er klar til eksamensdagene. 

Sygdom og udeblivelse til afgangsprøverne

Hvis du skulle ligge syg på prøvedagen, er det vigtigt, at dine forældre kontakter skolens ledelse hurtigst muligt. Det er naturligvis op til dig selv, hvorvidt du føler dig frisk nok til at gennemføre prøven, eller om du ønsker at aflægge en sygeeksamen i stedet. En sygeeksamen finder sted i efterfølgende december/januar.

Hvis du udebliver til afgangsprøverne - enten ved at glemme, at du skulle til prøve eller sove over dig, skal du kontakte skolens ledelse med det samme. Det er herefter op til dem, hvorvidt du kan nå at deltage i prøven eller om du skal aflægge sygeeksamen.