Synopsen: Sådan laver du en god synopse
På klassen har du trukket et fordybelsesområde, og du har i samarbejde med din lærer valgt et prøveoplæg, dvs. en tekst eller et filmklip, som din mundtlige prøve skal handle om. Fordybelsesområdet og prøveoplægget/teksten hænger sammen:
- Teksten kan være med til at sige noget om fordybelsesområdet
- Og omvendt kan fordybelsesområdet være med til at sige noget om, hvordan din tekst kan analyseres og fortolkes
Dit job er nu at lave en synopse, som skal være udgangspunktet for din mundtlige prøve i dansk. Synopsen er en disposition eller en køreplan, der fortæller, hvad du overordnet vil komme ind på til din mundtlige prøve.
Synopsen er helt afgørende, for det er den, der skal være grundlaget for den mundtlige præsentation, som du skal holde til selve prøven. En god synopse giver næsten altid et godt resultat til den mundtlige prøve.
Lav et godt forarbejde – analyse, fortolkning og perspektivering
For at kunne skrive en god synopse og opnå et godt resultat til prøven, er det vigtigt, at du først laver et grundigt forarbejde. Her skal du gå i dybden med den tekst, du har valgt som prøveoplæg, og med dit fordybelsesområde. Når du laver dette forarbejde godt, er du et stort skridt nærmere en god karakter til den mundtlige prøve.
Arbejdet med din synopse kan inddeles i seks dele:
I de følgende afsnit hjælper vi dig med, hvordan du kan lave dette vigtige forarbejde.