Skriftlig prøve i Dansk FP10

Her giver vi dig en enkel og effektiv vejledning i, hvordan du forbereder dig godt og på den måde opnår et rigtig godt resultat til din skriftlige prøve i dansk FP10.

Den skriftlige prøve i dansk på FP10 er 4 timer i alt og består af tre dele:

  1. En prøve i læse- og sprogbrugsopgaver (ca. 1 time)
  2. En prøve i modtagerrettet kommunikation (ca. 1 time)
  3. En prøve i skriftlig fremstilling (dansk stil) (ca. 2 timer)

Du får én samlet karakter for alle tre dele, og de tre prøver tæller lige meget i den samlede karakter. Du styrer selv, hvor meget tid du vil bruge på de enkelte dele af din prøve, men det anbefales, at du bruger den tid, som er angivet ovenfor.

Hjælpemidler

Til A-opgaven (prøven i læse- og sprogbrugsopgaver) må der benyttes ordbøger. Du må dog ikke anvende elektroniske ordbøger, med indbygget stavekontrol. Til del B og del C må der anvendes alle de hjælpemidler, som du har anvendt i den daglige undervisning. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vejledningen:

Hvordan slår man op i ordbogen?

En sidste ting, du kan gøre som forberedelse til prøven i læsning og sprogbrug, er at kigge i din ordbog og finde ud af, hvordan man slår rigtigt op i den. Dette er en god idé, for det er tilladt at have ordbøger med til prøven og slå ord op i den. Når du er blevet venner med din ordbog på forhånd, vil dine ordbogsopslag til prøven være mere effektive. 

Læg mærke til, at ordene i ordbogen altid står i deres grundform (at-form). Vil du f.eks. gerne slå op, hvordan man staver til ”restaurerede”, slår du ordet ”restaurere” op, som er grundformen af ordet (”at restaurere”).

Opslaget i ordbogen ser sådan ud:

  • restaurere [ræsdoˈræ'ɔ] vb. -r, -de, -t

Først står ordet i dets grundform ”restaurere”. Dernæst står der i [   ], hvordan man udtaler ordet. ”vb.” er en forkortelse for ”verbum”, der betyder, at det er et udsagnsord.

Dernæst står det vigtige, nemlig hvordan man bøjer ordet i nutid (-r), datid (-de) og førnutid (-t). I nutid hedder det altså ”restaurerer”, i datid hedder det ”restaurerede”, og i førnutid hedder det ”har restaureret”. Det, vi var ude efter, var ordet i datid, og vi skriver derfor ”restaurerede”.

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Skriftlig prøve i Dansk FP10

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.