Analyse af pressefoto

Her har du en vejledning til analyse af pressefoto. Vejledningen er en analysemodel, som trin for trin guider dig gennem arbejdet. I vejledningen kan du læse om:

Vejledningen er tænkt som en hjælp til dig, der skal holde oplæg, skrive opgave eller lave en synopsis om et pressebillede. Du kan også bruge vejledningen til at sætte dig ind i begreber, vi bruger om fotografier i dansktimerne. 

Vejledningen indeholder en masse eksempler. Undervejs i teksten linker vi til billeder, som viser de virkemidler og begreber, vi beskriver. 

Nederst på hver side linker vi et eksempel på analyse af et pressefoto fra Skolehjælpen. Eksemplerne er er lavet af redaktionen på Skolehjælpen og kommer fra de analysehjælp til pressefotografier, som du kan finde her på sitet. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Miljø

Det kan også være relevant at undersøge, hvilket miljø fotoet er taget i. Her er nogle spørgsmål, der kan hjælpe dig i gang med analysen:

  • Hvor er fotoet taget? Knytter der sig en bestemt nyhedshistorie til miljøet på fotoet? Hvorfor har fotografen fotograferet netop dette sted i dette øjeblik?
  • Viser fotoet et særligt socialt miljø? Giver det et indblik i en bestemt samfundsklasse? Eller giver det et indblik i en særlig gruppe af mennesker, f.eks. flygtninge eller reality-stjerner?
  • Spiller vejret en særlig rolle på fotoet? Er regn eller solskin med til at understrege en særlig stemning?

Som eksempel kan vi kigge på ”Årets pressefoto 2018” af Bax Lindhardt. Fotoet er taget ved prisuddelingen Reality Awards, som hylder reality-tv. Det er på overfladen et glamourøst og festligt miljø. Personerne er festklædte, og der er er masser af alkohol på bordene. 

Den champagnesprøjtende mand får den glamourøse overflade til at krakelere. Hans behandling af kvinderne viser, at det indebærer en masse ydmygende og nedværdigende behandling er nå til tops indenfor reality-genren. 

Det er en konstant kamp om at gøre opmærksom på sig selv, så man ikke går i glemmebogen. Det er en trist pris at betale for at være en del af miljøet. Der er altså en modsætning mellem miljøet glamourøse overflade og dets ydmygende virkelighed. 

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyse af pressefoto

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.