Bare en regnvejrsaften

Her får du hjælp til at analysere og fortolke digtet ”Bare en regnvejrsaften”. Digtet er skrevet af Halfdan Rasmussen og udgivet i bogen Der brænder en ild fra 1945. 

Bogen blev udgivet under besættelsen i det skjulte (illegalt) af avisen Folk og Frihed. Avisen var del af modstandsbevægelsen og udkom selv illegalt. Bogen rummede anonyme bidrag fra anerkendte danske forfattere. 

Først får du nogle arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig i gang med digtet. I analysen kan du så blive klogere på komposition og genre, personer og miljø, samt sprog og symboler. Til sidst får du hjælp til at fortolke digtet.

Du kan også lytte til en podcast, som går endnu mere i dybden.

Analysehjælpen her er perfekt til dig, der skal skrive en opgave, lave en synopsis eller holde et oplæg om digtet. Du kan også bruge den, hvis du vil være ekstra forberedt til en time. 

Hvis du bruger analysehjælpen i en opgave eller synopsis, skal du huske at angive den som kilde

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Naturen og vejret afspejler stemningen i landet

Digtet bruger beskrivelser af naturen og vejret til at afspejle den stemning, der præger det besatte Danmark. Et eksempel er her, hvor kulden i vejret også er et billede på nazisternes følelseskulde:

Gaden er ikke venlig, 
åben og god som før. 
Gaden bær vold og kulde 
ind mod hver stænget dør.

Kulde er altså ikke kun lave temperaturer. Den er også et billede på den følelseskolde kynisme, som tyskerne behandler frihedskæmpere og andre mennesker med.

Der er også meget regnvejr i digtet. Selvom det er en rolig og mild forårs- og sommerregn, så er regnen med til at understrege den triste stemning. Der er ikke fuglesang og solskin fra en skyfri himmel. Det ville have virket mærkeligt i forhold til digets stemning og indhold. 

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Bare en regnvejrsaften

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.