Billedanalyse

Her får du en vejledning til analyse af billeder i folkeskolen. Vejledningen er en analysemodel, der hjælper dig trin for trin gennem dit arbejde med billedet. 

Du kan læse mere om:

Vejledningen er tænkt som en hjælp til dig, der skal skrive en billedanalyse, en synopsis eller holde et oplæg. Du kan også bruge vejledningen til at sætte dig ind i de analysebegreber, som man typisk bruger til billeder i dansktimerne. 

Vejledningen bruger en masse eksempler, som gør begreberne lettere at forstå og forholde sig til. Eksemplerne er lavet af redaktørerne på Skolehjælpen og kommer fra de mange analysehjælp til billeder, som du kan finde på sitet.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vejledningen:

Forholdet mellem personerne

Du skal også analysere, hvordan forholdet er mellem de forskellige personer på billedet. Det kan du gøre ved at se på, hvordan de forholder sig til hinanden på billedet [...]

Som eksempel kan du se på ”Det Hirschsprungske familiebillede” af P.S. Krøyer. Titlen fortæller os, at personerne på billedet er i familie. De sidder i en halvcirkel omkring et lille bord på deres altan. Det er en harmonisk form, som giver os et indtryk af, at de har et godt sammenhold i familien. 

Kvinderne er placeret i højre side af billedet, tæt på døren til hjemmet. Det fortæller os, at familien lever efter nogle traditionelle kønsroller – kvindens plads er i hjemmet. 

Mændene og drengene læser derimod avis, kigger på kunst eller spejder ud i verden fra altanen. Det fortæller, at de beskæftiger sig mere med den store verden uden for hjemmets fire vægge. Der er altså en klar rollefordeling mellem kønnene i billedet. 

Derudover er det antydet, at kunstneren også har et tæt forhold til familien. Den lille pige kigger direkte på kunstneren og smiler til ham. Der står også en ekstra kaffekop på bordet, som må tilhøre ham. Det antyder, at kunstneren er en nær ven af den velhavende familie. 

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Billedanalyse

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.