Brudefærd fra det nordlige Sjælland

Her får du hjælp til at analysere og fortolke billedet ”Brudefærd fra det nordlige Sjælland, hvor den hjemkomne soldat finder sin forlovede som en andens brud”. Billedet er malet med olie på lærred af Jørgen Sonne i 1856. Det måler 91 x 132 cm og findes på AROS.

I analysen får du hjælp til at beskrive motivet, kompositionen, virkemidler og symboler. I fortolkningen ser vi på billedets tema og budskab. Til sidst perspektiverer vi billedet til "En ligfærd" af den samme kunstner. 

Du får også nogle arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig i gang med dit arbejde. Du kan også høre en podcast, som går endnu mere i dybden med billedet.

Analysehjælpen her kan give dig en god start på dit arbejde, hvis du skal fremlægge om billedet, skrive en opgave eller lave en synopsis. Du kan dog også bruge den, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Hvis du bruger analysehjælpen i en opgave eller synopsis, skal du huske at skrive en kildehenvisning. Du kan finde oplysningen ved at trykke på det lille i øverst til højre på siden.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Bruden er sandsynligvis gravid

Bruden er den forreste af de kvinder, der går ud af kirken. Hun går med bøjet nakke og kigger ned i jorden. Hendes kropsholdning virker skamfuld.

Hun holder en salmebog i sin højre hånd. Den venstre hånd hviler beskyttende over hendes mave. Hånden henleder vores opmærksomhed på maven. Hvis vi kigger godt efter, kan vi se, at hun nok er gravid.

I 1800-tallet var det ikke socialt acceptabelt at blive gravid uden at være gift. Den sociale skandale var dog endnu større, hvis kvinden også fødte barnet uden for ægteskabet. Brylluppet har altså været en nødvendighed for at redde en smule af kvindens sociale status.

Titlen fortæller os, at hun var forlovet med soldaten til venstre i billedet. Hun har altså været utro med sin nye brudgom, mens soldaten var bortrejst i krig. Hun har formentlig ikke vidst, om soldaten ville vende hjem i live. Måske har hun troet, at soldaten var død, da hun gik i seng med den anden mand.

Nu er soldaten vendt tilbage i live, og derfor er brylluppet blevet en endnu større social skandale, end det var i forvejen. Dengang var en forlovelse en højtidelig aftale, der var næsten lige så alvorligt som selve ægteskabet. 

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Brudefærd fra det nordlige Sjælland

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.