De tre veninder

Her får du hjælp til at analysere og fortolke Jesper Wung-Sungs novelle "De tre veninder". Jesper Wung-Sung skrev novellen til Og havet klapper, som udkom i 2000. 

Du får et resumé af teksten og nogle arbejdsspørgsmål, så du kan komme godt i gang med arbejdet. Så får du hjælp til de vigtigste dele af analysen: komposition, personer og miljø, fortæller og sprog. Til sidst får du hjælp til at fortolke novellen.

Analysehjælpen her er perfekt til dig, der skal skrive en opgave, lave en synopsis eller holde et oplæg om novellen. Du kan også bruge den, hvis du vil være ekstra forberedt til en time. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Sproget har eventyrtræk flere steder i teksten

Det meste af tiden er sproget i ”De tre veninder” nøgternt og minimalistisk. Der er dog også afsnit i novellen, hvor sproget leder tankerne hen på eventyr. Allerede titlens tre veninder leder tankerne i den retning. Tallet tre har nemlig ofte en særlig betydning i eventyr. 

Tallet vender også tilbage flere gange i novellen. Sara forestiller sig bl.a. en mand, der har tre sønner:

Så var der en mand der havde tre sønner – den ene fladere end den anden. Den yngste var så flad, at han kunne slå smut over asfalten i regnvejr. 

Eventyrtrækkene er endnu tydeligere i de to historier, Sara fortæller den lille pige. Tallet tre indgår igen, men nu er der også prinser og hekse involveret. 

De mange eventyrtræk understreger, at Saras virkelighedsopfattelse er forvrænget af hendes spiseforstyrrelse og af samfundets urealistiske forventninger til, hvordan den ideelle krop skal se ud.

De viser, at samfundets kropsidealer ikke har rod i virkeligheden, men er en slags urealistiske eventyr, som vi ikke kan leve op til. De kan få os til at føle os utilstrækkelige, og i værste tilfældet kan de gøre os syge, som det er sket for Sara. 

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

De tre veninder

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.