Den blomstrende have

Her får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Den blomstrende have”. Novellen er skrevet af Naja Marie Aidt og udkom i Vandmærket fra 1993.

Du får først resumé og arbejdsspørgsmål, som kan give dig en god start på dit arbejde med novellen. Så får du hjælp til de vigtigste dele af analysen og til at fortolke novellen. 

Du kan også høre en podcast, som analyserer og fortolker teksten.

Analysehjælpen her kan give dig en god start på dit arbejde, hvis du skal fremlægge om novellen, skrive en opgave eller lave en synopsis. Du kan dog også bruge den, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Der er mange henvisninger til syndefaldsmyten

”Den blomstrende have” indeholder mange henvisninger til syndefaldsmyten. Titlens blomstrende have sender f.eks. tankerne i retning af Edens Have, hvor Adam og Eva levede inden syndefaldet. 

I syndefaldsmyten var Adam herre over haven. I novellen beskriver Thomas sit og Eriks forhold til landskabet sådan her:

Vi var herrer over landskabet.

Ifølge Bibelen skabte Gud Eva af Adams ene ribben. Da Erik fortæller Thomas om Mette, mærker Thomas et stik i ribbenene:

Jeg mærkede noget i ribbenene. 

Det er også med til at lede tankerne i retning af syndefaldsmyten. 

Mette er slangen i drengenes paradis. Det er hende, der frister Erik til at spise af den forbudne frugt, dvs. til at kysse hende. Mette bliver på et tidspunkt beskrevet, som om hun snor sig som en slange:

Jeg drillede Mette og fik hende til at se dum ud, fik hende til at rødme og sno sig […]

Erik sidder i øvrigt også og snor et græsstrå omkring fingeren, da han fortæller Thomas om Mette. Thomas reaktion er ”Fandens også ….” Slangen i Edens Have bliver ofte set som et symbol på fanden.

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Den blomstrende have

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.