Der er et yndigt land

Her kan du høre en podcast om Danmarks nationalsang ”Der er et yndigt Land”. I podcasten kan du blive klogere på, hvordan du kan analysere, fortolke og perspektivere sangteksten.

Teksten er skrevet af Adam Oehlenschläger i 1819. Han skrev teksten som et længere digt, han kaldte for ”Fædrelandssang”. ”Der er et yndigt Land” består af 1., 2., 3. og 12. strofe fra digtet. En del versioner bruger kun halvdelen af 12. strofe.

Podcasten her er perfekt til dig, der skal skrive opgave om teksten, lave en synopsis eller bare forberede dig til en time. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Den har fire vers, og nu snakker vi om den som en sang, så vi kan kalde det vers, hvor man ellers om et digt ville kalde det for strofer. Men lad os bare snakke om vers og linjer. Det er faktisk de første tre vers af den oprindelige sang plus det tolvte vers i den oprindelige sang.

Der er forskellige traditioner for, hvor meget af den sidste strofe eller vers man bruger. Meget tit ser man at den første halvdel faktisk bliver udeladt, men den er med i Højskolesangbogen, så derfor har vi også taget den med her. 

Det er jo en sang, der er meget, meget regelmæssig og smukt harmonisk komponeret, hvor det passer med antallet af stavelser og sådan noget. Og lad os bare lige kaste os ud i rimene. Hvis vi tager det første vers: 

Der er et yndigt land,
det står med brede bøge
nær salten østerstrand;
det bugter sig i bakke, dal,
det hedder gamle Danmark,
og det er Frejas sal.

I hver anden linje har man et enderim. Der også mange andre rim, altså ”brede bøge bugter sig i bakke”. Der er det, man kalder allitterationer, bogstavrim, som er med til at give det en klang.

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Der er et yndigt land

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.