Analyse

Her får du hjælp til at analysere kortfilmen ”Eksamen“. Filmen er instrueret af Eddie Thomas Petersen i 1993. Analysen ser nærmere på:

Hvis du vil have mere hjælp til analysen, kan du bruge vejledningen til filmanalyse: 

Model til analyse af film i dansk

Skolehjælpens model til analyse af film hjælper dig med at lave en grundig filmanalyse i Dansk. Analysemodellen til film retter sig mod det niveau, man sk...

Uddrag

Her har du et uddrag fra analysehjælpen:

Hovedpersonen hører lyde, som ikke rigtigt er der

I den første halvdel af filmen er lydsiden en forvrænget version af virkeligheden. Lydene er forhøjede og fremhævede udgaver af lyde, som er i eksamenslokalet i virkeligheden. Efter filmens vendepunkt bliver lydene dog endnu mere mærkelige. Hovedpersonen begynder at høre lyde, som slet ikke er der i virkeligheden. 

På et tidspunkt hører han f.eks. sirener [04:44]. Det er ikke sirener, som lyder i virkeligheden. Lyden af sirener bliver brugt til at formidle hovedpersonens stres og panik, fordi han ikke kan klare eksamensopgaven. 

I øjeblikket efter hører vi brudemarchen spille. Musikken formidler hovedpersonens romantiske fantasier om pigen, der er på vej tilbage til sin plads på toilettet. 

Musikken i de store dansenummer til sidst er også et eksempel på brugen af lyd til at formidle hovedpersonens sindstilstand. Dansenummeret viser, hvordan han endelig mister grebet om virkeligheden, fordi han er så presset.    

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind