Podcast

Her kan lytte til en podcast, hvor vi giver dig hjælp til at analysere og fortolke kortfilmen ”Eksamen”. Kortfilmen er instrueret af Eddie Thomas Petersen i 1993. 

Vi går i dybden med filmen, så du kan få en god start på dit arbejde med den. I podcasten kommer vi ind på:

00:00Kort resumé af handlingen
01:45Kompositionen og berettermodellen
03:35 Personer og miljø
06:15Filmiske virkemidler
11:30 Symbolik i filmen
14:17 Fortolkning og tema

 I podcasten kan du høre Jon Ottov Duus og Michael Balle Jensen, som er redaktører i Dansk på Skolehjælpen. Værten er Signe Kroman Palsøe. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Det er en sjov start, der er. Vi ser et super nærbillede af dørlukkeren, samtidigt med at vi hører den skrige, hver gang den åbner. Hvis man skal fortolke lidt på det, kan man sige, at det fremstiller situationen som umenneskelig og kunstig. Vi ser ikke de mennesker, der kommer ind. Vi fornemmer de mennesker, som gør det, som bygningen og skolen kræver af dem, som institutionen kræver af dem. Det er måske at fortolke det lidt vildt, men det er en tanke, man kan få.

Man kan også supplere med, at der er mange af billederne, hvor kameraet bliver subjektivt. Hvor vi i virkeligheden ser verden gennem vores hovedpersons øjne, så vi ser ham, hvor han reagerer på lydene, og vi ser, at han forestiller sig, at den kønne pige kommer gående i undertøj. Så på den måde får vi en hel masse at vide gennem kameraføringen. 

Det bemærkelsesværdige er også, at der næsten ingen replikker er. Eksamensvagten siger noget i starten, at nu kan de gå i gang med eksamen. Men vi får hele filmen fortalt igennem billederne. Og især de her nærbilleder af vores hovedperson, som Jon nævnte. Han ender på et tidspunkt med at kravle rundt ned på gulvet, hvor han bliver filmet dernede, som på en eller anden måde understreger, at han nu er ved at være helt nedbrudt.

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind