En ligfærd

Her får du hjælp til at analysere og fortolke billedet ”En ligfærd. Motiv fra det nordlige Sjælland”. Billedet er malet med olie på lærred af Jørgen Sonne i 1859, det måler 106,4 x 142,5 cm og findes på AROS.

I analysen får du hjælp til at beskrive motivet, kompositionen, virkemidler og symboler. I fortolkningen ser vi på billedets tema og budskab. I perspektiveringen inddrager vi billedet "Brudefærd", som er af samme kunstner. 

Du får også nogle arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig i gang med dit arbejde. Du kan også høre en podcast, som går endnu mere i dybden med billedet.

Analysehjælpen her kan give dig en god start på dit arbejde, hvis du skal fremlægge om billedet, skrive en opgave eller lave en synopsis. Du kan dog også bruge den, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Hvis du bruger analysehjælpen i en opgave eller synopsis, skal du huske at skrive en kildehenvisning. Du kan finde oplysningen ved at trykke på det lille i øverst til højre på siden.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Kvinderne sidder i en halvcirkel, som giver billedet dynamik

Kvinderne i forgrunden er placeret, så de danner en halvcirkel omkring graven. Halvcirklen giver en følelse af dynamik og bevægelse i billedet. 

Det skyldes blandt andet, at halvcirklen spejler den rute, som optoget må tage på vej mod graven. Optoget er på vej mod graven, men de går i en lidt anden retning, fordi de bevæger sig på en sti gennem kirkegården. På et tidspunkt må de tage et sving mod deres venstre side for at komme frem til graven. 

Optogets rute og kvindernes halvcirkel antyder til sammen en sluttet cirkel. Det skaber bevægelse i billedet. Derudover er den sluttede cirkel et symbol på, at noget bliver afsluttet eller vender tilbage til sit udgangspunkt. Ligesom i begravelsesceremonien, hvor præsten siger ”af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå”. 

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

En ligfærd

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.