En lille tur

Her får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”En lille tur”. Novellen er skrevet af Helle Helle og udkom i Biler og dyr fra 2000.

Du får først resumé og arbejdsspørgsmål. Så får du hjælp til de vigtigste dele af analysen og til at fortolke novellen. 

Analysehjælpen her kan give dig en god start på dit arbejde, hvis du skal fremlægge om novellen, skrive en opgave eller lave en synopsis. Du kan dog også bruge den, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Forholdet mellem moren og hunden er tættere end forholdet mellem mor og datter

Novellens ydre handling fokuserer på den forestående aflivning af hunden. Mellem linjerne udspiller der sig dog også en anden fortælling, som handler om det svære forhold mellem mor og datter. 

Det virker faktisk, som om moren har et meget tættere forhold til sin hund, end hun har til sin datter. Der er eksempelvis en slående kontrast mellem, hvor knust hun er over den forestående aflivning, og hvor køligt hun reagerer, da hun finder ud af, at datteren er gravid. Sorgen over at skulle miste sin hund fylder mere hos hende end glæden over at skulle have et nyt barnebarn:

Min mor ser på mig igennem spejlet.
- Du er gravid igen, siger hun. 
Jeg nikker. 
- Det er helt tydeligt at se på dig. Du må undskylde, at ikke kan glæde mig over det i dag. 

Morens reaktion på opdagelsen er uinteresseret og i hvert fald ikke begejstret. Reaktion afslører også, at det ikke er første gang, at datteren er gravid. Reaktionen virker umiddelbart følelseskold og usympatisk, men måske er der en række formildende omstændigheder, der gør hendes reaktion mere forståelig. 

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

En lille tur

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.