En såret arbejder

Her får du hjælp til at analysere og fortolke billedet ”En såret arbejder”. Billedet er malet med olie på lærred af Erik Henningsen i 1895, det måler 131 x 187 og findes på Statens Museum for Kunst.

I analysen får du hjælp til at beskrive motivet, kompositionen, virkemidler og symboler. I fortolkningen ser vi på billedets tema og budskab, mens perspektiveringen knytter billedet til det moderne gennembrud. 

Du får også nogle arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig i gang med dit arbejde. Du kan også høre en podcast, som går endnu mere i dybden med billedet.

Analysehjælpen her kan give dig en god start på dit arbejde, hvis du skal fremlægge om billedet, skrive en opgave eller lave en synopsis. Du kan dog også bruge den, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Hvis du bruger analysehjælpen i en opgave eller synopsis, skal du huske at skrive en kildehenvisning. Du kan finde oplysningen ved at trykke på det lille i øverst til højre på siden.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Linjerne i baggrunden fører fra arbejdspladsen mod byen

I billedets baggrund ser vi den arbejdsplads, hvor ulykken er sket. Der er bl.a. en slags mølle, der maler de råstoffer, som arbejderne henter op fra jorden. Konstruktionen har et par tykke bjælker, der skråt nedad mod højre. Bjælkernes diagonale linje bliver fortsat af horisontlinjen. 

Hvis vi følger linjen med blikket, ser vi til sidst en by i horisonten i billedets højre side. Der er altså en diagonal linje, der fører fra arbejdspladsen til byen. Vi kan tolke det, som om kompositionen her antyder en sammenhæng mellem de to steder. De ting, der sker på arbejdspladsen, hænger sammen med byen.

På arbejdspladsen bliver der nemlig udvundet materiale, som er med til at understøtte livet i byen. Sikkerheden på arbejdspladsen er dårlig, og arbejderne kommer ofte til skade. Byens liv afhænger på den måde af, at arbejderne sætter deres sikkerhed på spil. 

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

En såret arbejder

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.