Analyse

Her får du hjælp til at analysere ”En såret arbejder”. Billedet er malet af Erik Henningsen i 1895. Analysen tager fat i disse punkter:

Hvis du vil have mere hjælp til din analyse, kan du bruge vejledningen til billedanalyse:

Billedanalyse

Her får du en vejledning til analyse af billeder i folkeskolen. Vejledningen er en analysemodel, der hjælper dig trin for trin gennem dit arbejde. Vejledningen er en hjælp til dig, der skal skrive en billedanalyse, en synopsis eller holde et oplæg.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Lægen og betjenten ser magtesløse til

Der er også en læge og en betjent til stede på billedet. Lægen står med den høje hat til venstre i billedet. Han fine tøj viser tydeligt, at han ikke er en af arbejderne. Han er ved at tørre sine hænder. Han har måttet vaske arbejderens blod af hænderne i et vandfad. Det ser ud, som om han har opgivet at gøre mere for arbejderne, der bliver båret væk i bevidstløs tilstand. 

Bag båren står en betjent og kigger på den sårede med et sørgmodigt blik. Betjentens tilstedeværelse viser, at mandens ulykke ikke burde have fundet sted. Der er noget mistænkeligt eller urimeligt ved de arbejdsforhold, der har ført til ulykken. 

Betjenten kan dog ikke gribe ind og ændre forholdene. Arbejdet er stadig i gang bag ham. Han kan kun se magtesløst til, mens arbejdernes sikkerhed bliver sat på spil på farlige arbejdspladser. Der er ingen love, der beskytter arbejderne. Myndighederne kan ikke lukke arbejdspladserne ned og kræve, at arbejdsgiverne forbedrer sikkerheden. 

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind