Noget at kæmpe for?

Her har du et eksempel på et essay, som handler om kampen for bedre livsvilkår. Essayet tager udgangspunkt i en sag, som afsenderen selv føler er vigtig at kæmpe for. Essayet beskriver et konkret eksempel og reflekterer over, hvorfor det er vigtigt at kæmpe for noget. Det overvejer også betydningen af at have flere at kæmpe sammen med frem for at tage kampen alene.

Opgaveformulering

Essayet er skrevet ud fra opgaveformuleringen til opgave 4 ved afgangsprøven i skriftlig dansk for 9. klasse i maj 2018. Opgaveformuleringen så sådan ud:

Noget at kæmpe for

Gennem tiden har mennesker kæmpet for ændringer af livsvilkår. Fx kampen for borgerrettigheder rundt om i verden, frihedskampen under 2. Verdenskrig og kampen for dyrevelfærd.

I dag påstås det, at unge udelukkende kæmper for likes og materielle goder.

Skriv et essay med titlen Noget at kæmpe for?

Som forberedelse til dit essay skal du søge informationer om personer eller grupper, der kæmper for noget, som du finder vigtigt.

I dit essay skal du blandt andet:

  • beskrive et eksempel på en person eller gruppe, der kæmper for noget, og begrunde, hvorfor du finder det vigtigt
  • reflektere over, hvad det kan betyde for dig at have noget at kæmpe for
  • overveje forskellen på at kæmpe alene og kæmpe sammen med andre.

Noget at kæmpe for?

Essay af Helene Jensen, 9.b.

”I Løbet af de seneste måneder har millioner af børn skolestrejket for klimaet. Og i går havde vi en af vores største strejker til dato. Det er helt skørt, at vi er nået dertil, hvor børn føler sig nødsaget til at ofre deres egen uddannelse for at gøre op for den passivitet, vores ledere og de fleste voksne udviser.”

Med disse ord startede klimaaktivisten og skoleeleven Greta Thunberg sin demonstrationstale til Folkets Klimamarch i 2019. Sammen med flere tusinde andre stod hun på slotspladsen foran Christiansborg. På daværende tidspunkt var der Europa-Parlamentsvalg den efterfølgende dag, og Thunberg havde et vigtigt budskab, som hun ønskede at dele før valget.

I løbet af de seneste år er ...

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind