Sprog

Du skal være tydeligt til stede, men også hæve dig over emnet

I et essay skal du være en tydelig afsender. Essayet skal nemlig være udtryk for dine egne tanker, erfaringer og synspunkter om emnet. Du gør dit essay personligt ved at skrive i første person. Altså ved at bruge “jeg”. 

Formålet er dog ikke, at du skal blive i det helt personlige. Du skal nemlig bruge dine tanker, erfaringer og synspunkter som afsæt til at gøre dine læsere interesserede i emnet og udfordre deres synspunkter om det. 

Derfor vil et godt essay skifte mellem jeg-form og man-form. I man-formen hæver du dig over de personlige erfaringer og synspunkter. Du tænker mere mere generelt og filosofisk, hvor du ser emnet ovenfra, tager stilling til dine egne tanker og stiller spørgsmål til både dig selv og modtageren.

Brug et kreativt og sanseligt sprog

I et godt essay er sproget kreativt og sanseligt. Det handler om at give modtageren en interessant og spændende læseoplevelse. 

Det kreative kan være at bruge billedsprog, sammenligninger eller modsætninger. Her har du nogle eksempler:

Billedsprog

Men i modsætning til et slag, så bliver ordene ved med at gøre ondt. De låser sig fast i vores hukommelse, og de følger os i hælene som vores egen skygge. 

(Ordene bliver personificeret som en ond fjende)

Men på den anden side har du også dem inden for gruppen. Som den usikre dreng, der sidder på det yderste bussæde. Han lærer, at han er nødt til at være som alle andre f

...

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind