Forældre

Her hjælper vi dig med at analysere og fortolke novellen ”Forældre”. Novellen er skrevet af Kim Fupz Aakeson og er udgivet i 2011 i novellesamlingen Jeg begyndte sådan set bare at gå.

Indholdsfortegnelse:

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Janni får aborten til at lyde som et drab

Janni overvejer en abort i novellen. Hun siger dog aldrig ordet ’abort’, men taler i stedet om, at hun skal slå barnet ihjel. Generelt er hendes sprogbrug omkring aborten meget voldsom: 

»Vi finder ikke ud af en skid,« sagde hun og var pludselig hæs. »Man slår det ihjel og skraber det ud og det var det.«

Ved at sige ”slå ihjel” og ”skraber ud” kommer aborten til at lyde meget brutal. Det virker næsten, som om det er en ulovlig handling, der skal foretages, fordi det er ulovligt at slå ihjel (mens abort er lovligt). På den måde bruger Janni sit ordvalg til at vise for drengen, at hun ikke ønsker at få en abort. Hun fremstiller det som en ekstrem og grænseoverskridende handling, der vil skade ikke kun hendes krop, men også deres moral.

Hun bander desuden også for at understrege, hvor stærke hendes følelser er omkring aborten. 

Titlen ”Forældre” peger både på det unge par og deres forældre

Titlen ”Forældre” peger på det unge par, som i novellen diskuterer, om de skal beholde barnet eller ej. Titlen skaber en overraskelseseffekt. Vi forventer nemlig ikke, at vi skal til at høre en fortælling om to teenagere, når vi hører ordet ”forældre”. De vil typisk betegnes som værende for unge til at blive forældre.

Titlen kan også pege på jegfortælleren og Jannis egne forældre. Det er nemlig dem, som er centrale for parrets beslutning om at beholde barnet...

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Forældre

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.