Hærværk af Aslak Gottlieb

Her kan du høre en podcast om essayet ”Hærværk – om at forklare det, man ikke kan forsvare”. Essayet er skrevet af Aslak Gottlieb i 2009.

Podcasten hjælper dig med at analysere og fortolke essayet. Den kan give dig en god start på dit arbejde, hvis du skal fremlægge om essayet, lave en synopsis eller skrive en opgave. Du kan dog også lytte til podcasten, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Du får mest ud af podcasten, hvis du har læst essayet først.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Egentligt er udgangspunktet en forundring. Han har svært ved at forstå sin egen motivation bag at have gjort det. Det er egentlig det, der inspirerer ham til at skrive sit essay, som han selv siger.

Vi ser også det her med de miljøer, der bliver beskrevet. Han har den korte overvejelse omkring det, som mange måske forestiller sig som den stereotype hærværksperson. Altså en ung fra en lav socialklasse, som har haft mange problemer i sit liv og så reagerer på det. 

Men det stiller han så over for sin egen gruppe af unge, som ikke havde de her problemer, men som alligevel har alle sammen stort set begået hærværk. Så vi kan ikke bruge miljøet som en forklaring på hærværket. Selvom man er i et andet og mere harmonisk miljø, så begår man åbenbart alligevel hærværk. 

Ja, en ting, som han ikke siger direkte, men som faktisk gør meget markant. Det er, at han har meget fokus på unge. Han taler ikke om voksne, der begår hærværk. Jeg tror da såmænd også, at der kunne være voksne, som gjorde det i frustration. Han har egentlig også en meget stærk kønsopdeling af det hærværk, han beskriver:

Mens piger måske snitter i sig selv, bruger drengene kniven til bildæk og bussæder.

Så vi får også etableret, at nogle slags hærværk er det drenge, der laver, og nogle slags hærværk er det piger, der laver. Så her har han også en måde at dele det op på.

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Hærværk af Aslak Gottlieb

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.