Podcast

Her kan du høre podcasten om Natasja Saads sang ”I Danmark er jeg født”. Podcasten kommer først ind på sangens omkvæd. Derefter går den ned i, hvordan sangen kan analyseres og fortolkes vers for vers. Ved at lytte med får du en god start på dit eget arbejde.

I podcasten medvirker Kasper Green Munk og Michael Balle Jensen, som begge er redaktører i Dansk på Skolehjælpen. Signe Kroman Palsøe er vært.

Indhold

Her får du et kort overblik over indholdet i podcasten, så du kan finde frem til det, du gerne vil høre noget om.

00:00Intro til sangen og analyse af omkvædet 
02:15Analyse af sangens første vers: indholdet og sproglige virkemidler
07:45Analyse af andet vers: spejlingen af Natasjas eget liv. 
10:45Analyse af tredje vers: indholdet og billedsproget.
12:45Analyse af fjerde og femte vers: fordomme og racisme i Danmark. Hun føler sig hjemme i hele verden. 
17:45Fortolkning og tema

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Stormen er en metafor. Stormen, der raser i hendes hoved, er jo ikke en konkret storm inde i hendes hoved. Det er en metafor for et indre kaos, at hun er i tvivl. 

Og hun skriver om "blandet blod", som i virkeligheden er en henvisning til hende selv. Hun stammer både fra sin sudanesiske far og sin danske mor. Det giver stadigvæk anledning til nogle splittede følelser inde i hende. Hun ved ikke helt, hvordan hun skal håndtere det. Men hun finder, siger verset næsten her: "solskin" i det. Altså solskinnet som en anden metafor.

Der sker noget spændende, når vi lytter til sangen. Hun tager en påtaget stemme på, hvor hun taler mere gammeldags dansk. Det er nærmest som at se et afsnit af Matador. Hun siger:

Det er komplet lige meget, hvor pæredansk jeg er 
Jeg vil altid være "hende den lille mørke dér" 
"Er du adopteret?", "Kommer du fra Indien?" 
"Har du en far?""Hvor kommer du fra?" 
Og jeg må svare: "Islands Brygge, det er da klart"

Det er en masse citater, som hun sikkert har mødt, og som mange med anden baggrund end "pæredansk" møder. Igen rimer hun noget, som ellers ikke rimer rigtigt på skrift: "far", "fra" og "klart", men hun får det til at lyde, som om det gør. Men pointen er, at hun har mødt alle de her forestillinger, og hun svarer bare igen, at hun er fra Islands Brygge. Et centralt sted i København, som i hendes egen opfattelse gør hende lige så dansk som alle andre.

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind