Lille skat af Martha Christensen

Her får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Lille skat”. Novellen er skrevet af Martha Christensen i 1964 og udkom i novellesamlingen Bænken fra 1970.

Du får først resumé og arbejdsspørgsmål. Så får du hjælp til de vigtigste dele af analysen og til at fortolke og perspektivere novellen. Du kan også høre en podcast, som går endnu mere i dybden med teksten.

Analysehjælpen her kan give dig en god start på dit arbejde, hvis du skal fremlægge om novellen, skrive en opgave eller lave en synopsis. Du kan dog også bruge den, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Uddrag

Her har du et uddrag af analysehjælpen:

Pigen ser ting, der symboliserer hendes livssituation

I morens gode periode tager hun pigen med på tre søndagsudflugter. På udflugterne ser pigen ting, som på forskellige måder symboliserer hendes livssituation. 

I Tivoli kører hun i karrusel med sin mor. Karrusellen er et symbol på, hvordan livet går i ring for den lille familie. Moren finder en mand og svigter datter. Hun forsøger at gøre det godt igen, når manden dropper hende. Men inden længe finder hun en ny mand, og det hele begynder forfra. 

I Zoologisk have ser pigen en elefant. Hun ser den som ”en enorm grå masse, der bevægede sig på en indhegnet platform”. Hun bliver bange for det store dyr. Måske minder elefanten pigen om, at der snart vil komme en ny mand og tage moren fra hende. 

På vejen til Dyrehaven er moren ved at være træt af morrollen. Hun beder datteren om at kigge ud ad vinduet og lade hende være i fred. Datteren ser, hvordan ”huse og træer og marker gled betydningsløse forbi”. Den triste beskrivelse af udsigt fra S-toget viser, hvordan pigen taber modet nu, hvor moren begynder at forandre sig igen.

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Lille skat af Martha Christensen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.