Min ven racisten

Her får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Min ven racisten”. Novellen er skrevet af Flemming Christian Nielsen. Den udkom i Jyllands-Posten 18. januar 1992. Den indgår også i novellesamlingen Min ven racisten og andre historier fra virkeligheden fra 1995.

Du får først resumé og arbejdsspørgsmål. Så får du hjælp til de vigtigste dele af analysen og til at fortolke novellen. Du kan også høre en podcast, som går endnu mere i dybden med teksten.

Analysehjælpen her kan give dig en god start på dit arbejde, hvis du skal fremlægge om novellen, skrive en opgave eller lave en synopsis. Du kan dog også bruge den, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Hvis du bruger analysehjælpen i en opgave eller synopsis, skal du huske at skrive en kildehenvisning. Du kan finde oplysningen ved at trykke på det lille i øverst til højre på siden.

Uddrag

Her har du et uddrag af analysehjælpen:

Der er mange grove fornærmelser

Novellen er fuld af grove fornærmelser. Personerne i novellen taler meget grimt til hinanden, men der er alligevel sympati og respekt gemt bag de hårde job. Jeg-fortælleren bruger det selvmodsigende udtryk ”kærlige fornærmelser” til at beskrive tonen mellem personerne. 

Jeg-fortælleren taler f.eks. hårdt til Rasmus Hansen, fordi han er uenig i hans racistiske holdninger:

— Du er en racist, Rasmus. Du er også en bandit. Du skulle hænges i den nærmeste lygtepæl. En tyrk skulle have lov til at lægge rebet om halsen på dig og sparke Koranen væk under fødderne på dig.

Man skulle tro, at sådan en fornærmelse ville føre til et skænderi. Men det gør den ikke. Rasmus Hansen griner bare. Han bliver ikke fornærmet. Mustafa bliver heller ikke fornærmet, selvom Rasmus Hansen overdynger ham med racistiske fornærmelser:

- Han lyder som et svin, sagde Rasmus Hansen for eksempel. - Lyder Slamkæft ikke som et svin?

- Jo, jo, sagde Mustafa. - Gris, dansk bondegård.

Mustafa finder sig i den grove tone. Det er muligt, at han ikke forstår det hele, men han kan umuligt være helt døv for, at de andre er racistiske. Den hårde tone skal ikke tages alt for bogstaveligt. Personerne kommer godt ud af det med hinanden, selvom sproget, de bruger, antyder det modsatte. 

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Min ven racisten

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.