Prøveform A

Prøveform A består af en prøve i ukendt tekst. Teksten hænger sammen med et af de emner, som opgivet til eksamen. Du får 40 minutters forberedelse og selve prøven varer 20 minutter. De sidste 5 går dog med, at lærer og censor diskuterer din karakter. Derfor skal du regne med at være inde ved prøven i 15 minutter.

Prøveform A gælder kun for 9. klasse

Her får du en grundig vejledning i prøven. Vi begynder med forberedelserne til prøven. Her får du råd om, hvordan du bedst læser op og ordner dine noter. Derefter kan du læse om, hvad du skal i forberedelsestiden. Til sidst gennemgår vi, hvordan du klarer dig bedst muligt til selve prøven.

OBS:  Din skole bestemmer i begyndelsen af skoleåret, om du og din klasse skal op i Prøveform A eller B. Hvis du skal op i Prøveform B med synopsis, kan du læse mere her

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra eksamensvejledningen:

Vælg fokuspunkter

Når du har overblik over prøveoplægget, bør du vælge nogle fokuspunkter, som du vil gå særligt i dybden med i din analyse. Det er vigtigt, fordi du ikke kan komme omkring alting, så bliver din analyse bare overfladisk og rodet. En god analyse og fortolkning fokuserer altid på bestemte temaer og elementer.

Når du vælger fokuspunkterne, skal du først og fremmest tænke på, hvordan prøveoplægget hænger sammen med opgivelserne. Måske dit prøveoplæg kommer fra en bestemt litteraturhistorisk periode, som I har arbejdet med. Måske er det eksempel på en genre eller et emne, som står på dine opgivelser.

Fokuspunkter kan til eksempel være:

  • Temaer i teksten, som ligner temaer fra opgivelserne
  • Personer og miljøer
  • Fortæller og synsvinkel
  • Sproglige virkemidler
  • Virkemidler relevante for genren (f.eks. filmiske virkemidler i kortfilm)

Jo mere fokuseret, du kan være i dit oplæg, jo bedre er det. Det betyder dog ikke, at du kun skal arbejde med dine fokuspunkter. Det vil som regel være godt at komme omkring de mest almindelige analysepunkter inden for prøveoplæggets genre. Men det er fokuspunkterne, du skal bruge mest tid på.

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind