Her får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Ørneflugt”. Novellen er skrevet af Henrik Pontoppidan og udkom første gang i avisen Aarhus Stiftstidende i 1894. Senere udkom den i novellesamlingen Fortællinger fra 1899.
Du får først resumé og arbejdsspørgsmål. Så får du hjælp til de vigtigste dele af analysen og til at fortolke novellen. I afsnittet om perspektivering kan du få hjælp til at perspektivere til "Den grimme ælling" og den litteraturhistoriske periode.
Du kan også høre en podcast, som går endnu mere i dybden med teksten.
Analysehjælpen her kan give dig en god start på dit arbejde, hvis du skal fremlægge om novellen, skrive en opgave eller lave en synopsis. Du kan dog også bruge den, hvis du bare vil forberede dig til timerne.
Her har du et uddrag af analysehjælpen:
Præstegården er et symbol på det trygge samfund
Præstegården giver Klaus en tryg og magelig opvækst. Han bliver fodret og forkælet, men han bliver også holdt nede. Han er født som en vild rovfugl, men bliver opdraget til at være et tamt kæledyr.
Du kan tolke præstegården som et symbol på det trygge samfund. Samfundet tager Klaus’ naturlige instinkter fra ham. Klaus bliver ironisk beskrevet som ”Kongeætling”, ”Kongesønnen” og som et af ”Æterens Kongebørn”. Han er født til at være en kongelig ørn, der svæver majestætisk på himlen og jager sig bytte. Men miljøet hiver ham ned på jorden, hvor han vralter omkring for at blive fodret med på en gaffel.
På samme måde fjerner samfundet menneskene fra deres sande natur. Nærmere bestemt er det kristendommens indflydelse på samfundet, der er problemet. Det er ikke tilfældigt, at novellen foregår på en præstegård. Kristendommen og præsterne holder menneskene nede med al deres snak om synd og om et liv efter døden. På samme måde holder præsten Klaus nede ved at stække hans vinger.