Trin for Trin

På de næste sider viser vi dig, hvordan du kan skrive en god reportage. Det er en genre, som ofte indgår ved afgangsprøven i skriftlig Dansk. Vi har opbygget vejledningen trin for trin, så du kan få hjælp til alle dele af din skriveproces. Du kan dog også vælge at gå ind på præcis det trin, som du har behov for hjælp til.

Første trin handler om at læse og forstå opgaveformuleringen, sådan at du kommer godt i gang med din reportage og lever op til kravene. Andet trin forklarer dig, hvordan du finder et godt indhold til reportagen. 

Tredje trin viser dig, hvordan du skal bygge reportagen op. Fjerde trin giver dig hjælp til at skrive teksten. 

Femte trin handler om, hvordan du skal bruge og rette dit sprog. Sjette trin fortæller dig, hvordan du skal lave layout af din reportage og lave en korrekt kildeliste.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vejledningen:

Scene på scene

Opbygningen scene-på-scene kaldes også for kommode-modellen. Her skal du finde 4-5 forskellige situationer fra begivenheden. Du skal beskrive dem scenisk, sådan at læseren følger sig som midt i dem. Det gør du til eksempel ved at lægge vægt på detaljerigdom, sanselige indtryk og deltagernes handlinger og udtalelser.

  • Første scene er anslaget. Her skal du vække læserens spænding og introducere til begivenheden ved at beskrive en konkret scene.
  • Anden til tredje scene skal vise dine delemner, altså din vinkel på begivenheden. Den første af scenerne skal også dække spørgsmålene hvem, hvad, hvor og hvornår.
  • Femte scene skal være et dramatisk højdepunkt i begivenheden. Her skal du også samle op på dine pointer om delemnerne.

Reportagen om e-sport er opbygget efter modellen scene på scene. Dog er anslaget baseret på en beskrivelse af en spilsituation, som ikke er med i opgavens medieklip.

Scene-på-scene modellen er ikke velegnet til alle begivenheder. Den kræver nemlig, at du har et ret godt materiale om begivenheden at tage udgangspunkt i, så du ikke løber tør for gode scener at beskrive. Men den kan være en rigtig god måde at skabe en spændende reportage, som giver din læser mange forskellige indtryk fra begivenheden. 

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind