Sidste dag

Her får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Sidste dag”. Novellen er skrevet af Jesper Wung-Sung og i novellesamlingen Tretten tynde teenagere fra 2010.

Du får først resumé og ordforklaringer. Så får du hjælp til de vigtigste dele af analysen og til at fortolke novellen. 

Analysehjælpen her kan give dig en god start på dit arbejde, hvis du skal fremlægge om novellen, skrive en opgave eller lave en synopsis. Du kan dog også bruge den, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Hvis du bruger analysehjælpen i en opgave eller synopsis, skal du huske at skrive en kildehenvisning. Du kan finde oplysningen ved at trykke på det lille i øverst til højre på siden.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Titlen har dobbelt betydning

Titlen ”Sidste dag” henviser umiddelbart til den dag, hvor ulykken skete. Det var på sidste skoledag i 9. klasse for Sidsel og hendes kammerater. 

Men "Sidste dag" henviser også til noget andet. Handlingen foregår nemlig på den sidste dag, hvor Sidsel er fuldstændig lammet af sorg. Sidsel har sørget over Xander i det år, der er gået siden ulykken. Hun er ”gået i stå”, hvilket i øvrigt ikke er så underligt. Hun har været udsat for en voldsomt traumatisk oplevelse og en stor sorg. 

De mørke følelser har opslugt hendes tilværelse i et helt år, men denne dag sker der noget, som sætter hende fri. Det er ikke et stort, dramatisk ydre vendepunkt. Ændringen skyldes ikke noget, som nogen siger eller gør. Det er en følelse, som melder sig inden i Sidsel. 

Hun forestiller sig, at Xander sidder ved siden af hende og beder hende om at ringe til Mike, som hun ellers lige har smidt ud. Det er et billede på, at sorgen efter tabet af Xander begynder at løsne sig tag i Sidsel. Hun begynder at kunne gøre sig tanker og drømme om sin fremtid igen. 

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Sidste dag

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.