Skæbne

Her kan du får hjælp til at analysere og fortolke digtet ”Skæbne”. Digtet er skrevet af Morten Nielsen og udkom i digtsamlingen Efterladte Digte fra 1945.

Du får et resumé af digtet og nogle arbejdsspørgsmål, som kan give dig en god start på dit arbejde med digtet. Derefter får du hjælp til de vigtigste dele af analysen og til fortolkningen

Analysehjælpen her kan give dig en god start på dit arbejde, hvis du skal fremlægge om digtet, skrive en opgave eller lave en synopsis. Du kan dog også bruge den, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

To skæbner er knyttet sammen

Titlen henviser dog også til en anden skæbne – nemlig det lyriske jegs. Jeget forestiller sig i slutningen af digtet en nær fremtid, hvor han og Tykke faktisk bliver hinandens skæbne:

Nu er du noget, Tykke! Mand og partikammerat.
Og hvis vi en dag skal til muren, så er din hånd parat.
Parat til at smadre et knojern ind i min mund, når du slår,
for nu vil du dræbe, Tykke, alle de onde år

Jegets mobning har været med til at gøre Tykke til nazist, og Tykkes nazisme kan blive det lyriske jegs død, fordi jeget er en del af modstandsbevægelsen. Sådan er de tos skæbner flettet ind i hinanden. Modstandsbevægelsen er i øvrigt omtalt som et ”vi”, et fællesskab, ligesom det fællesskab, Tykke var udelukket fra i barndommen. 

Digtet er i den forstand også det lyriske jegs accept af sine egen mulige skæbne som henrettet modstandsmand. ”Skæbne” er en sørgelig refleksion over, hvordan smerte avler mere smerte – en påmindelse om, hvor galt det kan gå, hvis vi ikke behandler hinanden godt. 

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Skæbne

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.