Skriftlig fremstilling

Her får du hjælp til at klare prøven i skriftlig fremstilling for 9. klasse på en god måde. Her giver vi dig et overblik over prøvens opbygning og de regler, der gælder for den. Du kan læse mere om, hvad du skal:

Prøven i skriftlig fremstilling varer 3,5 time. Du får et digitalt prøveoplæg med fire opgaver i forskellige skrivegenrer. Du skal vælge én af opgaverne. Din opgave bedømmes af en lærer fra en anden skole, og du vil få en karakter for den. 

På nogle skoler kan du deltage i en frivillig samtalerunde, som varer de første 30 minutter af prøven. Her sidder du sammen med 1-3 af dine klassekammerater og diskuterer opgaverne og deler idéer. Til gengæld har du så 'kun' 3 timer til at skrive selve besvarelsen. 

Det er frivilligt, om du vil deltage i samtalerunden. Så du bør tænke over, om det er en fordel for dig. Måske har du behov for at få talt opgaveindholdet igennem, før du skriver. Måske vil du hellere bare gå i gang på egen hånd.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vejledningen:

Skriv opgaven

Nu er det blevet tid til at få skrevet noget. Hvis du har lavet nogle gode forberedelser og har en god disposition, bør det ikke være svært. Du bestemmer selv, hvordan du vil tackle skrivearbejdet. 

Du behøver ikke at starte med indledningen, skrive hoveddelen og skrive afslutning til sidst. Faktisk kan det tit være en fordel, hvis du begynder med at skrive hoveddelen og så får indledning og afslutning på plads til sidst. Det kan også være, at du sidder lidt fast i et afsnit. Så springer du bare til et andet og vender tilbage senere. 

Når du opgaveteksten på plads, kan du begynde på dit layout. Du behøver ikke bruge uendeligt lang tid på det. Det vigtige er, at dit layout overholder de typiske krav til genren, og at det er letlæseligt og ser pænt ud. Du kan se eksempler i vores skrivevejledninger. Hvis du har billeder med, skal du huske at skrive billedtekster. 

Til sidst skal du rette din opgave igennem. Her skal du tjekke både for sproglige fejl og dårlige formuleringer. Du skal også huske at tjekke dine om dine orddelinger ved linjeskift er i orden.

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind