Tale
Her får du hjælp til at skrive en tale. Talen er en af de opgaver, som du kan møde ved afgangsprøven i skriftlig dansk i 9. og 10. Klasse. Vores trin for trin vejledning viser dig, hvordan du forberede og bygge din tale op. Med denne trin for trin vejledning får du hjælp til alle faser i arbejdet.
Du får også to konkrete eksempler på taler. Eksemplerne viser dig, hvordan du kan bygge en tale op på en god måde. Vi forklarer undervejs i eksemplerne, hvilke tanker vi har gjort os om opbygningen og indholdet. Ved at læse vores forklaringer, bliver du klædt godt på til selv at skrive en tale til eksamen.
Hvad er en tale?
Talen er normalt en mundtlig fremstillingsform. Men i skriftlig dansk har talen form af et manuskript. Taler kan have forskellige formål og forskellige målgrupper, som kræver forskellig opbygning og indhold. De kan tilhøre forskellige genrekategorier og blande dem.
- Lejlighedstaler hører til genrekategorien refleksion. De er personlige og består af talerens følelser, tanker og erfaringer.
- De politiske taler hører under kategorien opinion. De går ud på at overbevise modtageren om afsenderens synspunkt.
- Informative taler som foredrag hører til genrekategorien information. De går ud på at oplyse modtageren om et bestemt emne.
I denne vejledning får du hjælp til alle tre typer taler.
Uddrag
Her kan du læse et uddrag fra vejledningen: