Tale

Her får du hjælp til at skrive en tale. Talen er en af de opgaver, som du kan møde ved afgangsprøven i skriftlig dansk i 9. og 10. Klasse. Vores trin for trin vejledning viser dig, hvordan du forberede og bygge din tale op. Med denne trin for trin vejledning får du hjælp til alle faser i arbejdet.

Du får også to konkrete eksempler på taler. Eksemplerne viser dig, hvordan du kan bygge en tale op på en god måde. Vi forklarer undervejs i eksemplerne, hvilke tanker vi har gjort os om opbygningen og indholdet. Ved at læse vores forklaringer, bliver du klædt godt på til selv at skrive en tale til eksamen.

Hvad er en tale?

Talen er normalt en mundtlig fremstillingsform. Men i skriftlig dansk har talen form af et manuskript. Taler kan have forskellige formål og forskellige målgrupper, som kræver forskellig opbygning og indhold. De kan tilhøre forskellige genrekategorier og blande dem.

  • Lejlighedstaler hører til genrekategorien refleksion. De er personlige og består af talerens følelser, tanker og erfaringer.
  • De politiske taler hører under kategorien opinion. De går ud på at overbevise modtageren om afsenderens synspunkt.
  • Informative taler som foredrag hører til genrekategorien information. De går ud på at oplyse modtageren om et bestemt emne.

I denne vejledning får du hjælp til alle tre typer taler. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vejledningen:

Det skal du tænke på, når du skriver midterdelen

I en tale skal du altid tænke på modtagerne. Hvis ikke talen fanger deres opmærksomhed eller engagerer dem, bliver den mislykket. En god måde at få opmærksomhed på er at bruge eksempler, oplevelser og argumenter, som modtagerne kan forholde sig til. 

Taler er normalt kun noget, som modtagerne lytter til. Når vi lytter til noget, er det ofte svært at huske det hele. Derfor bliver din tale bedst, når du fokuserer på få emner og går i dybden med dem. Modtagerne kan miste koncentrationen, hvis du taler om en hel masse forskellige ting.

Mange taler er nært knyttet til afsenderens personlige erfaringer, oplevelser og synspunkter. Det gælder især de politiske taler og lejlighedstalerne. Der kan dog også indgå mere neutrale og objektive dele, uden du blander dine egen synspunkter ind. Det er dog især i informative taler, som vil oplyse modtagerne og gøre dem klogere. 

Tænk over, hvordan du kan gøre din tale levende, sjov eller spændende, så du fastholder modtagerne. 

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Tale

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.