Vædderen

Her får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Vædderen”. Novellen er skrevet af Cecil Bødker og udkom i novellesamlingen Øjet fra 1961.

Du får først resumé og arbejdsspørgsmål. Så får du hjælp til de vigtigste dele af analysen og til at fortolke novellen.

Analysehjælpen her kan give dig en god start på dit arbejde, hvis du skal fremlægge om novellen, skrive en opgave eller lave en synopsis. Du kan dog også bruge den, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Vædderen

Vagns værtsfamilie har advaret ham mod vædderen. Den kan blive farlig, hvis den bliver tirret. Som sædvanlig vælger Vagn at se stort på deres advarsler. Han begynder at provokere og skade vædderen, mens familien sover til middag. 

Det er næppe tilfældigt, at det netop er vædderen, som Vagns vrede går ud over. Den er nemlig krøllet, ligesom han selv er. Det er nok mindet om en kvinde, der roste hans krøller, der får Vagns frustrationer til at koge over, kort inden han begynder at genere vædderen. 

Krøllerne skaber altså en slags forbindelse mellem Vagn og Vædderen – ligesom forbogstaverne i øvrigt også gør. Vagns kamp mod vædderen kan altså også tolkes som en kamp mod noget i ham selv. 

Vi kan tolke vædderen som et symbol på Vagns indre ondskab. Vædderen har ikke alene krøller. Den har også horn og klove ligesom djævlen. Det gør den til et oplagt symbol på ondskaben. 

Vagn raser mod vædderen, men til sidst får den alligevel overhånden. Vagns indre ondskab vinder over hans samvittighed, da han lader Ole i stikken. 

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Vædderen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.