Veninder

Her får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Veninder”. Novellen er skrevet af Kim Fupz Aakeson og udkom i Jeg begyndte sådan set bare at gå fra 2011.

Du får først resumé og arbejdsspørgsmål. Så får du hjælp til de vigtigste dele af analysen og til at fortolke novellen. Du kan også høre en podcast, som går endnu mere i dybden med teksten.

Analysehjælpen her kan give dig en god start på dit arbejde, hvis du skal fremlægge om novellen, skrive en opgave eller lave en synopsis. Du kan dog også bruge den, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Hvis du bruger analysehjælpen i en opgave eller synopsis, skal du huske at skrive en kildehenvisning. Du kan finde oplysningen ved at trykke på det lille i øverst til højre på siden.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Moren

Moren er meget ungdommelig. Vi ved ikke, hvor gammel moren er, men hun virker ung. Hun har svært ved at opføre sig voksent og ansvarligt overfor sin datter. De har mere et venindeforhold end et mor-datter-forhold. 

Moren presser sig altid på, når datteren har veninder på besøg. Hun taler med dem, som om de er jævnaldrende:

Så sad vi sammen med hende og hun fortalte vilde historier eller hørte på mine veninder, hvad de oplevede, hvad de skændtes med deres forældre om. »Jeg kender det,« sagde hun tit. »Jeg ved lige hvad du snakker om.« Og så gik hun i gang med at fortælle hvad hun ville gøre, hvad hun ville sige, hvordan hun ville klare alt muligt. Hun omfavnede altid mine veninder når de gik. 

Veninderne synes, at moren er sej. Datteren siger ikke direkte, hvad hun synes om moren. Vi kan dog fornemme, at hun er træt af at moren opfører sig som en veninde. 

Moren lever på alle måder et ungdommeligt liv. Hun har mange smukke, unge kærester, og hun går klædt som en teenagepige på datterens alder. 

Hun har svært ved at være voksen og ansvarlig. Derfor giver hun også datteren lov til at få en tatovering. Hun sagde først nej, da datteren spurgte. Hun skifter alligevel mening, fordi det er vigtigere for hende at være en jævnbyrdig veninde end at være forælder. 

Teksten herover er kun et uddrag. Den fulde tekst er kun for medlemmer.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Skolehjælpen.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Veninder

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.